کلمه جو
صفحه اصلی

اذرتاش اذرنوش

دانشنامه عمومی

آذرتاش آذرنوش. آذرتاش آذرنوش مؤلف و محقق در زبان و ادبیات عرب، مدیر بخش ادبیات عرب در مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی و استاد دانشکدهٔ الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران است. وی چهره ماندگار ادبیات عرب در همایش چهره های ماندگار بود.
عضور شورای علمی دایرة المعارف بزرگ اسلامی: از ۱۳۶۴ تاکنون (۱۳۹۳)
مدیر گروه ادبیات عرب مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی: از ۱۳۶۴ تاکنون
نخستین مدیر گروه ادبیات عرب دانشگاه تهران: ۱۳۴۶
معاونت دانشکده الهیات و معارف دانشگاه تهران: ۱۳۴۷
مدیر گروه ادبیات عرب در دانشگاه الهیات
آذرتاش آذرنوش در ۲۹ بهمن ۱۳۱۶ در شهر قم به دنیا آمد، تحصیلات ابتدایی را در اهواز و دورهٔ دبیرستان را در تهران به پایان برد.
وی در رشتهٔ ادبیات عرب دانشکدهٔ معقول و منقول دانشگاه تهران فارغ التحصیل شد. دورهٔ دکتری ادبیات عرب را از کشور فرانسه گرفت. از نخستین رسالهٔ دکتری خود «تحقیق و ترجمه بخشی از کتاب طبقات الشعرای ابن معتز» دفاع کرد. سپس در رشتهٔ ادبیات عرب به نگاشتن رسالهٔ دیگری با تصحیح کتاب «خریدهٔ القصر عمادالدین اصفهانی» پرداخت. او پس از حصول بر دومین دکتری خود به ایران بازگشت و در «بنیاد فرهنگ ایران» و پژوهش در باب واژه های فارسی معرب، مشغول و در دانشکده معقول و منقول که آن هنگام به «الهیات و معارف اسلامی» تغییر نام داده بود به سال ۱۳۴۶ استخدام شد. وی گروه عربی دانشکده مذکور را سر و سامان بخشید و سپس به معاونت دانشکده برگزیده شد، بعد از آن به منظور تحقیق و آموختن زبان آرامی به دانشگاه کمبریج انگلستان رفت.او نخستین ایرانی بود که در ادبیات عرب دکتری گرفته است.آذرنوش در بازگشت به ایران به امر آموزش زبان عربی همت گماشت، او باتوجه به ساختار زبان های هند و اروپایی به خصوص زبان مادری خود فارسی، و با گوشه چشمی به علم زبان شناسی به تدوین کتاب «آموزش عربی» با شیوه ها و ساختارهای دستوری تازه دست زد.از سال ۱۳۶۴ مدیریت بخش ادبیات عرب را در مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی به عهده گرفت و طی ده سال علاوه بر تألیفات شخصی، بیش از ۲۰۰ مقاله نگاشت و صدها مقاله را نیز ویرایش کرد.
او هم اکنون علاوه بر کار استادی در دانشکده ادبیات (و گاه در دانشگاه امام صادق، تربیت مدرس) و مدیریت بخش عربی در دائرةالمعارف، سردبیر مجله مقالات و بررسی ها و نیز مدیر بخش عربی در دانشکده الهیات نیز هست. وی چهره ماندگار ادبیات عرب در همایش چهره های ماندگار بود. مؤسسه خانه کتاب نیز برای وی بزرگداشتی برگزار کرد.

نقل قول ها

آذرتاش آذرنوش. آذرتاش آذرنوش (۱۸ فوریه ۱۹۳۸، قم) زبان شناس عربی، ادیب، نویسنده و دانشگاهی ایرانی.
• «آگاهی های ما دربارهٔ ایران، ایرانی، ایرانیت و نیز دربارهٔ فارسی دری در سده های نخست اسلام هنوز مه آلود و ازهم گسیخته است.»در -> «چالش میان فارسی و عربی»
• «از روند عمومی تاریخ و مسکن گزیدن عرب ها در ایران آگاهیم، اما درست نمی دانیم جامعهٔ عرب نژادِ تازی زبان چگونه با تودهٔ ایرانیان فارس زبان رابطه برقرار می کرد، چگونه دسته های بی شمار عرب در جامعهٔ ایران تحلیل رفتند، چرا زبان عربی، با همهٔ توانمندی های دینی و ادبی و علمی و سیاسی، نتوانست جای زبان فارسی را بگیرد، فارسی کجا بود و پیش از آن که سربرکشد چرا دیرزمانی در تاریکی پایید. کی و کجا به نگارش درآمد و چگونه زبان رسمی ایران شد، این زبان نوپا که پشتوانه ای بس کهن داشت چگونه می توانست زبان نیرومند و مقدس عربی را در کنار خود تحمل کند، یا چه شد که عربیِ فراگیر، اندک اندک دامن درمی کشید تا زبان رقیب، همه جا پا بگیرد و عربی را در حوزهٔ دین و دانش محدود سازد؟»در -> «چالش میان فارسی و عربی»
• «۱۰۰درصد روحم ایرانی است . منتها آرایش اروپایی درش پدید شده».• «حتماً می کوشیدم عین آن ها باشم تا به اعماق فرهنگشان نفوذ کنم و لذت ببرم.»• «من اساساً با واژه صادرات کتاب مخالفم چرا که کتاب یک کالای فرهنگی است و صادرات برای آن معنا ندارد، ما باید ادبیاتمان را به گونه ای اعتبار ببخشیم که دنیا به آن جذب شود، مگر خیام و مولانا آثارشان صادر شد که مخاطب جهانی پیدا کردند.»• «امروز وظیفه ما این است که قبل از هر چیز به تولید آثار شاخص بپردازیم و پس از آن ترجمه های خوب و کاملی از آن ها را برای ارائه در بازارهای جهانی ارائه کنیم، البته در حال حاضر نیز جریان هایی نیز وجود دارد که آثار را به زبان های دیگر ترجمه می کنند، اما فعالیت شان اندک است.»


کلمات دیگر: