غضروف های کوزه ای یا غضروف های آریتنوئید (به انگلیسی: Arytenoid cartilage) (از یک کلمه یونانی به معنای «مانند ملاقه») دو غضروف هرمی شکل سه وجهی هستند که بخشی از حنجره را تشکیل می دهند و پرده های صوتی به آن ها متصل هستند. این غضروف ها، امکان جمع شدن، رها شدن و نزدیک شدن به یکدیگر را برای پرده های صوتی فراهم می کنند.
غضروف های کوزه ای هرم مانند هستند و با حاشیه فوقانی کریکوئید مفصل می شوند. آپکس هر غضروف در سمت بالا قرار دارد و چین آری اپی گلوتیک به آن متصل می شود. هر غضروف دارای زائده وکال در سمت قدام که لیگامان وکال به آن متصل می شود و زائده عضلانی در سمت خارج است که عضله کریکوآریتنوئید خلفی به آن متصل می شود.
در فارسی به غضروف های کوزه ای، غضروف های هرمی هم گفته اند و در متون قدیم به آن طَرجَهالی یا طرجهاری می گفتند. طرجهاله عربی شده واژه تَرِکهار فارسی و به معنی کاسه کوچک است. ترکهار یا تَرِکهازَن ظرفی بوده که در آن دوغ را سفت می کردند.
در ذخیرهٔ خوارزمشاهی در توصیف غضروف کوزه ای متن زیر آمده است:(در این متن، منظور از پنگان، فنجان، و غضروف لااسم له، غضروف انگشتری است و بند گشاد یعنی مفصل و مغاک به معنی گودی است. مکبه نیز به معنی سرپوش و درقی به معنای سپری است)
غضروف های کوزه ای هرم مانند هستند و با حاشیه فوقانی کریکوئید مفصل می شوند. آپکس هر غضروف در سمت بالا قرار دارد و چین آری اپی گلوتیک به آن متصل می شود. هر غضروف دارای زائده وکال در سمت قدام که لیگامان وکال به آن متصل می شود و زائده عضلانی در سمت خارج است که عضله کریکوآریتنوئید خلفی به آن متصل می شود.
در فارسی به غضروف های کوزه ای، غضروف های هرمی هم گفته اند و در متون قدیم به آن طَرجَهالی یا طرجهاری می گفتند. طرجهاله عربی شده واژه تَرِکهار فارسی و به معنی کاسه کوچک است. ترکهار یا تَرِکهازَن ظرفی بوده که در آن دوغ را سفت می کردند.
در ذخیرهٔ خوارزمشاهی در توصیف غضروف کوزه ای متن زیر آمده است:(در این متن، منظور از پنگان، فنجان، و غضروف لااسم له، غضروف انگشتری است و بند گشاد یعنی مفصل و مغاک به معنی گودی است. مکبه نیز به معنی سرپوش و درقی به معنای سپری است)
wiki: غضروف کوزه ای