کلمه جو
صفحه اصلی

خسرو سینایی

دانشنامه عمومی

خسرو سینایی (زادهٔ ۲۹ دی ۱۳۱۹ در ساری) کارگردان و فیلمنامه نویس ایرانی است. آثار او معمولاً بر پایه مستندهای اجتماعی استوار هستند. سینایی در سال ۱۳۸۷ موفق به دریافت نشان ویژه کشور لهستان از سوی رییس جمهور این کشور شد. او این نشان را به خاطر ساخت فیلم مستند مرثیه گمشده که روایت گر مهاجرت هزاران لهستانی به ایران در سال های ۱۹۴۱ و ۱۹۴۲ است، دریافت کرد.
جزیره رنگین (۱۳۹۳)
کویر خون (۱۳۸۵)
مثل یک قصه (۱۳۸۵)
گفتگو با سایه (۱۳۸۴)
فرش، اسب، ترکمن (۱۳۸۴)
عروس آتش (۱۳۷۸)
کوچه پاییز (۱۳۷۶)
در کوچه های عشق (۱۳۶۹)
یار در خانه (۱۳۶۶)
مرثیه گمشده (۱۳۶۲)
هیولای درون (۱۳۶۲)
زنده باد ... (۱۳۵۸)
تهران امروز (۱۳۵۶)
خسرو سینایی در دبیرستان البرز دیپلم خود را گذراند. او همچنین فارغ التحصیل کارگردانی و فیلم نامه نویسی از آکادمی هنرهای نمایشی و رشته تئوری موسیقی از کنسرواتوار وین است. سینایی از سال ۱۳۴۶ در وزارت فرهنگ و هنر و از سال ۱۳۵۲ در تلویزیون ایران شروع به کار کرد. اولین فیلم بلند وی در سال ۱۳۵۸ با نام زنده باد ... برنده جایزه ضد فاشیسم در جشنواره کارلووی واری شد. وی همچنین در سال ۱۹۹۱ با فیلم در کوچه های عشق در بخش نوعی نگاه جشنواره کن حضور یافت. سینایی افزون بر نویسندگی و کارگردانی، ساخت موسیقی و تدوین برخی از آثارش را نیز بر عهده داشته است. او در سال ۱۳۸۴ فیلم کوتاه «فرش، اسب، ترکمن» از مجموعه فرش ایرانی را کارگردانی کرد.

نقل قول ها

خسرو سینایی
• «فرش، پیوند هنرمندانه ایرانیان با طبیعت، زندگی، باورها و تاریخ است.»• «معمولاً، هدف فیلم ها مانند نامشان، آخر مشخص می شود.»• «من تا امروز فیلم سفارشی که کسی به من بگوید چه کنم قبول نکرده ام. با سفارش کننده صحبت می کنم. او هدف ها را به من می گوید و از ابتدا طی می کنم که این هدف ها در فیلم خواهد بود، اما من فیلم خودم را می سازم. همیشه به جوان ها می گویم بچه ها حرمت حرفه تان را حفظ کنید.»• «نباید شعار داد. چون شعار بیننده را پس می زند. باید سبکبال کار کرد و ذهنیت هایی که عمیق تر هستند را با بیننده در میان گذاشت.»• «اگر واقعاً مملکتمان را دوست داشته باشیم، برای هرنوع هدردادن ثروت این مملکت دل می سوزانیم.»• «من سینما را یک ابزار می بینم. سینما در ذهن اتفاق می افتد و با ابزار بیان می شود. سینما در ذهن اشخاص مختلف با هم متفاوت است، ولی ابزار آن یکی است.»


کلمات دیگر: