کلمه جو
صفحه اصلی

ریچارد فرانسیس برتون

دانشنامه عمومی

سر ریچارد فرانسیس برتون (به انگلیسی: Sir Richard Francis Burton) (زاده ۱۸۲۱ - درگذشته ۱۸۹۰) نویسنده، شرق شناس، و از بزرگترین مترجمان انگلیسی بود که کتاب گلستان سعدی را نیز در سال ۱۸۸۸ از فارسی به انگلیسی ترجمه نمود. او همچنین دیپلمات، جهانگرد مربی شمشیربازی، نظامی، قوم شناس، و کارشناس هیپنوتیزم هم بود. می گویند ۲۹ زبان اروپایی و آسیایی و آفریقایی را می دانست. داستان های هزار و یک شب را نیز به انگلیسی ترجمه کرد. او همچنین سفری مخفی به مکه داشت. او کتاب کاماسوترا را به انگلیسی ترجمه نمود.
گوآ و کوهستان آبی (۱۸۵۱)
سند و نژادهایی که در دره سند زندگی می کنند (۱۸۵۱)
روایت شخصی از زیارت مدینه و مکه (۶–۱۸۵۵، ۳ جلد)
نخستین گام ها در آفریقای شرقی (۱۸۵۶)
زنگبار (۱۸۷۲)
قصیده حاج عبدو الیزدی (۱۸۸۰)
کتاب شمشیر (۱۸۸۴)
هزار شب و یک شب (ترجمه)
گلستان سعدی (ترجمه به انگلیسی)
یهودی، کولی و اسلام (۱۸۹۸)
کاما سوترا (ترجمه از سانسکریت به انگلیسی)
برتون در ارتش کمپانی هند شرقی دارای رده کاپیتان بود و در هند خدمت می کرد. بعد از آن، او به خدمت جامعه جغرافیدانان شاهی درآمد و سفرهای زیادی کرد. در بقیه عمر خود او سفیر انگلستان در دمشق و تریست بود. او در سال ۱۸۸۶ لقب شوالیه دریافت کرد.
برتون در یک خانواده مسیحی در هرتفورتشایر به دنیا آمد. پدر او کلنل جوزف نترویل برتون بود. مادر او مارتا بیکر دختر ریچارد بیکر ثروتمند انگلیسی بود.
خانواده برتون در کودکی او سفرهای زیادی کردند. در سال ۱۸۲۵ آن ها به فرانسه رفتند. در سال ۱۸۲۹ او تحصیلات خود را شروع کرد. در سال های بعدی خانواده او سفرهای زیادی بین فرانسه، ایتالیا و انگلستان انجام داد. برتون توانایی زیادی در یادگیری زبان از خود نشان داد و از کودکی زبان های زیادی فراگرفت. شایع بود که او در جوانی با زنی کولی رابطه داشت و زبان کولیان را از وی یادگرفته است.

نقل قول ها


دانشنامه اسلامی

[ویکی حج] برتن، ریچارد فرانسیس جاسوس انگلیسی و مسافر مکه که با نام مستعار میرزا عبدالله در ۱۸۵۳م. به حج رفت و سفرنامه مفصلی از این سفر نگاشت.
او که هفت سال در خدمت ارتش انگلستان در هند زندگی کرده بود، زبان های هندی، پنجابی، فارسی، عربی و سِندی را فراگرفت و به سال ۱۸۴۹م. به انگلستان بازگشت و از سوی انجمن جغرافیای پادشاهی انگلستان برای سفر مکه ماموریت یافت. سفرش را در سوم آوریل ۱۸۵۳م. آغاز کرد بعد از یک ماه اقامت در اسکندریه و یادگرفتن خواندن نماز و قرآن، رهسپار مکه شد.
او ابتدا به مدینه سفر و از اماکن مختلف دیدن کرد و سپس با کاروانی از دمشق به مکه سفر کرد و تمام جزئیاتی که می دید به صورت مخفیانه گزارش می کرد. او بعد از اتمام مراسم حج از طریق جده رهسپار سوئز شد.


کلمات دیگر: