کلمه جو
صفحه اصلی

خلیل جوادی

دانشنامه عمومی

خلیل جوادی (۱۳۴۳) شاعر، ترانه سرا و طنزپرداز ایرانی متولد زنجان است. آثار او در زمینه شعر طنز و ترانه منتشر شده است و اغلب اشعار او در زمینه های اجتماعی است. معروفترین شعر او «محکمه الهی» نام دارد که روز قیامت را با بیانی شیرین و طنز آمیز توصیف می کند.
خیابان خواب ها (اشعار کلاسیک- غزل-مثنوی و رباعی)
سمفونی جیرجیرک ها (ترانه ها)
محکمهٔ الهی (مجموعهٔ شعر طنز)
بهشت بی امکانات (مجموعهٔ شعر طنز)
برای تو (رباعی های عاشقانه)
با تو (غزل های عاشقانه)
بازار وطن فروش ها( طنز نثر)
اشک تاک مجموعه ی رباعی
جوادی از سال ۱۳۷۷ تا سال ۱۳۸۲ کارشناس شورای شعر مرکز موسیقی سازمان صدا و سیما بوده است. او همچنین داوری بعضی از جشنواره های ادبی را بر عهده داشته است و کارشناس و مجری چند برنامه رادیویی و تلویزیونی بوده است. شعرهای او ابتدا در سال ۱۳۷۶ در مجموعه ای به نام «در سایه غزل» در کنار آثاری از ده غزل سرای دیگر منتشر شد. در سال های بعدی اشعار طنز او در جنگ های متعددی به چاپ رسید که از آن میان می توان دو کتاب «طنز امروز ایران» (به گردآوری ابراهیم نبوی) و «در حلقه رندان» (به اهتمام حوزه هنری) را نام برد.
با انتشار کلیپ صوتی شعر محکمه الهی و چرخش دست به دست آن از طریق موبایل و اینترنت خلیل جوادی به اوج محبوبیت خود رسید.وی در این شعر با به چالش کشیدن شخصیت های دو رو و ریا کار به وضعیت نا موزون جامعه اعتراض می کند. ابیات زیر بخش هایی از این شعر است:
کتابی به نام #زیر_ذرّه_بین منتشر شده است که در آن 21 نویسنده ی مطرح از جمله ابولفضل زرویی نصر آباد، پوران فرخزاد،دکتر محمد رضا روزبه، رسول یونان و... و اعضای هیئت علمی دانشگاه های مختلف کشور به بر رسی آثار خلیل جوادی پرداخته اند.این کتاب که گرد آورنده ی آن سالار عبدی است توسط انتشارات #سیب_سرخ منتشر شده است.

نقل قول ها

خلیل جوادی (۱۹۶۴، زنجان) شاعر، ترانه سرا و طنزپرداز ایرانی است.
• «بر کسی پوشیده نیست که فقر در کشور ما همواره موجب فجایعی دلخراش و رقت انگیز می شود و صفحات حوادث روزنامه ها هر روز گویای این مطلب است… این ها مسائل آشکاری است که می بینم چه بسیار خانواده هایی که به دلیل نجابت ذاتی و اصالت خانوادگی، در فقر پنهان به سر می برند و با سیلی صورت خود را سرخ نگه می دارند. این در حالی است که بعضی تازه به دوران رسیده ها برای جشن عروسی فرزندانشان هزینه های میلیاردی می کنند و این کار صرفاً برای تفاخر، خودنمایی و التیام عقده های فروخفته دور و درازی است که در گذشته های دور آبا و اجدادی آنها ریشه می تواند داشته باشد.»• «در کشور ما فقر فرهنگی به مراتب بیشتر از فقر مالی و تبعات آن گسترده و فاجعه بار تر است. بسیاری از جرایم، از قبیل قتل عمد، نزاع، سرقت، شرارت و معضلاتی چون طلاق، در فقر فرهنگی ریشه دارند.»• «شاعر اجتماعی قبل از هر چیز اول باید به خودش راست بگوید اهل درد باشد. شعری که از سر درد و صادقانه گفته شود و شعری که از سرچشمه زلال شعور شاعر سرازیر شود، قطعاً به دل مخاطب نشسته و ماندگار خواهد شد.» ۱۰ اوت ۲۰۰۵/ ۱۹ مرداد ۱۳۸۴؛ «در گفت وگویی با بخش ادب، ایسنا»


کلمات دیگر: