کلمه جو
صفحه اصلی

ریچارد فرای

دانشنامه عمومی

ریچارد نلسون فرای، (به انگلیسی: Richard Nelson Frye) (زادهٔ ۱۰ ژانویهٔ ۱۹۲۰ در بیرمنگهام، آلاباما ـ درگذشتهٔ ۲۷ مارس ۲۰۱۴ در بوستون، ماساچوست) شرق شناس و ایران شناس برجسته آمریکایی و استاد دانشگاه هاروارد بود. وی نقش مؤثری در پایه گذاری «مرکز مطالعات خاورمیانه» دانشگاه هاروارد داشت.
ع. شاپور شهبازی (بهمن ماه۱۳۸۴)، «به مناسبت تقدیر از پروفسور ریچارد نلسون فرای میهمان افتخاری نوزدهمین جشنواره بین المللی خوارزمی»، ترجمهٔ مرتضی ثاقب فر تاریخ وارد شده در |سال= را بررسی کنید (کمک); پارامتر |عنوان= یا |title= ناموجود یا خالی (کمک)
ویکی پدیای انگلیسی
مصاحبه پروفسور ریچارد فرای با شبکه سی ان ان دربارهٔ علاقه اش به فرهنگ و تمدن ایران
با ایران شناسان مهربانتر باشیم
خبرگزاری آفتاب
مقاله ریچارد فرای در ایرانیکا به قلم احسان یارشاطر
او به زبان های فارسی، عربی، روسی، آلمانی، فرانسوی، پشتو، ازبکی و ترکی مسلط بود و با زبان های اوستایی، پهلوی و سغدی آشنایی کامل داشت.
فرای بیش از ۷۰ سال از زندگی اش را صرف مطالعه و پژوهش دربارهٔ تاریخ و فرهنگ فلات ایران کرد و یکی از آخرین بازماندگان نسل ایران شناسان و شرق شناسانی چون آرتور کریستین سن و آرتور پوپ، رومن گیرشمن و پروفسور آلبرت امستد بود که شرق شناسی را در دانشگاه های جهان بنیاد گذاشتند و تألیفات بسیاری دربارهٔ فرهنگ و هنر و تاریخ ایران داشتند.
مرگ وی به دلیل وصیتش مبنی بر دفن کردنش در حاشیه زاینده رود اصفهان جنجال هایی را در ایران از سوی اصولگرایان به همراه داشت. البته بعدها اخباری از زبان دوستان (افشین زند) این ایران شناس آمریکایی منتشر شد که می گفت، او در سه هفته آخر عمر ترجیح می داده تا در یزد یا شیراز هم دفن شود.خانواده ریچارد نلسون فرای، ایران شناس برجسته، سرانجام پس از ۷۳ روز بلاتکلیفی جنازه او را سوزاندند. با وجود موافقت دو رئیس جمهور وقت ایران با این پیشنهاد (دفن در اصفهان) پروندهٔ دفن فرای در ایران با سوزاندن پیکر او بسته شد.

نقل قول ها

ریچارد نلسون فرای (به انگلیسی: Richard Nelson Frye) (زادهٔ ۱۰ ژانویهٔ ۱۹۲۰ در بیرمنگهام، آلاباما ـ درگذشتهٔ ۲۷ مارس ۲۰۱۴ در بوستون، ماساچوست) شرق شناس و ایران شناس برجسته آمریکایی و استاد دانشگاه هاروارد بود.
• «بخارای دورهٔ سامانیان در طول تاریخ به عنوان مرکز «رنسانس فارسی نوین» در ادب و فرهنگ یاده شده، اما پایگاهش بالاتر از آن بوده است. بخارا مرکز علم و دانش در بخش شرقی جهان اسلام بود و در بین المللی ساختن دین و تمدن اسلامی نیز نقش عمده داشت. تساهل و آزادمنشی دانشمندانی که در قلمرو سامانیان می زیستند، اگر حکومت وقت همواره چنین مستاهل و آزادمنش نبود، اجازه داد که عقاید و آرای گوناگون در زمینهٔ دین و مذهب رشد-ونمو کند.»• «اعتبار بخشیدن به عقاید، زبان، آداب و رسوم غیرعربی به مثابهٔ اموری که با اسلام تناقضی ندارد در حکومت سامانیان تحقق یافت. اسلامِ عربی و اسلامِ غیرعربی در ماوراءالنهر آزموده شد و از آن پس مفاهیم مسلمانان ناعرب، از این دید که عرب نژاد نبودند یا زبان عربی نمی دانستند، کم کم محو شد و راه را برای اسلام بین المللی و جهانی، اسلامی که ما می شناسیم، باز کرد.»• «ریچارد فرای حدود شش سال استاد ما بود. من با او تاریخ و فرهنگ و زبانهای قدیم ایران را کار می کردم. طی شش سالی که در هاروارد درس می خواندم او را انسانی باسواد و ایران دوست دیدم. در تاریخ و زبان های ایرانی اطلاعات او خیلی خوب بود. عاشق ایران بود. روابط ما در حد استاد و شاگردی بود اما غالباً همدیگر را می دیدیم.»، ۱۳۹۴ -> فتح الله مجتبایی


کلمات دیگر: