کلمه جو
صفحه اصلی

حسین پاینده

دانشنامه عمومی

حسین پاینده (متولد ۲۸ شهریور ۱۳۴۱، تهران) نویسنده، منتقد ادبی، منتقد فیلم و استاد نظریه و نقد ادبی دانشگاه علامه طباطبائی و مسئول پروژهٔ «مجموعهٔ نظریه و نقد ادبی» است که به کوشش نشر روزگار، انتشارات نیلوفر، انتشارات نگاه امروز و انتشارات حکایت قلم نوین منتشر شده است.
نظریه و نقد ادبی: درسنامه ای میان رشته ای، جلد اول. تهران: انتشارات سمت، ۱۳۹۷.
نظریه و نقد ادبی: درسنامه ای میان رشته ای، جلد دوم. تهران: انتشارات سمت، ۱۳۹۷.
گشودن رمان: رمان ایران در پرتو نظریه و نقد ادبی. تهران: انتشارات مروارید، چاپ سوم ۱۳۹۴.
داستان کوتاه در ایران، جلد اول: داستانهای رئالیستی و ناتورالیستی. تهران: انتشارات نیلوفر، چاپ سوم ۱۳۹۵.
داستان کوتاه در ایران، جلد دوم: داستانهای مدرن. تهران: انتشارات نیلوفر، چاپ سوم ۱۳۹۵.
داستان کوتاه در ایران، جلد سوم: داستانهای پسامدرن. تهران: انتشارات نیلوفر، چاپ سوم ۱۳۹۶.
رمان پسامدرن و فیلم: نگاهی به ساختار و مضامین فیلم میکس. تهران: انتشارات هرمس، ۱۳۸۶.
نقد ادبی و دموکراسی: جستارهایی در نظریه و نقد ادبی جدید. تهران: انتشارات نیلوفر، چاپ سوم ۱۳۹۴.
نقد ادبی و مطالعات فرهنگی: قرائتی نقادانه از آگهی های تجاری در تلویزیون ایران. ویراست دوم، تهران: نشر شهر، ۱۳۹۵.
گفتمان نقد: مقالاتی در نقد ادبی، ویراست دوم. تهران: انتشارات نیلوفر، چاپ سوم ۱۳۹۴.
درآمدی بر ادبیات ۱، ویراست دوم. تهران: انتشارات دانشگاه علامه طباطبائی، چاپ دوم ۱۳۹۴.
درآمدی بر ادبیات ۲. تهران: انتشارات دانشگاه پیام نور، چاپ سیزدهم ۱۳۹۳.
حسین پاینده در تهران متولد شد و دورهٔ دبیرستان را در انگلستان گذراند و یک سال پس از انقلاب به کشور بازگشت. در سال ۱۳۶۸ از دانشگاه علامه طباطبائی لیسانس ادبیات انگلیسی گرفت و در سال ۱۳۷۰ موفق به اخذ فوق لیسانس ادبیات انگلیسی از دانشگاه تهران شد. او از همان سال به عنوان عضو هیئت علمی به استخدام دانشگاه علامه طباطبائی درآمد و متعاقباً در سال ۱۳۷۵ برای ادامهٔ تحصیل به انگلستان رفت. وی در سال ۱۳۸۰ پس از اخذ دکتری زبان و ادبیات انگلیسی از دانشگاه ساسکس به ایران بازگشت و در حال حاضر با مرتبهٔ استاد در دانشگاه علامه طباطبائی به تدریس اشتغال دارد.
از پاینده تاکنون بیش از ۱۳۰ مقاله در نشریات مختلف به چاپ رسیده است. همچنین از وی ۲۸ عنوان کتاب منتشر شده که از این تعداد ۱۲ کتاب را تألیف، ۸ کتاب را ترجمه و ۸ کتاب را ویرایش کرده است. «مجموعهٔ نظریه و نقد ادبی» تحت سرپرستی او تاکنون در هشت مجلد و توسط چهار ناشر منتشر شده است. کتاب تألیفی پاینده با عنوان گشودن رمان توسط انتشارات مروارید منتشر شده است که جایزهٔ ادبی جلال آل احمد در بخش نقد ادبی را به خود اختصاص داد. از میان سایر کتاب های ایشان می توان به کتاب داستان کوتاه در ایران (در سه جلد)، نقد ادبی و دموکراسی و نقد ادبی و مطالعات فرهنگی اشاره کرد. از جمله کتاب هایی که پاینده ترجمه کرده عبارت اند از مطالعات فرهنگی دربارهٔ فرهنگ عامّه (برندهٔ جایزهٔ کتاب فصل) که توسط نشر آگه انتشار یافته و نظریه های رمان است که توسط انتشارات نیلوفر منتشر شده است. جدیدترین کتابی که پاینده ترجمه کرده، با عنوان اصول و مبانی تحلیل متون ادبی در فروردین ۱۳۹۶ توسط انتشارات مروارید منتشر شده است. پاینده تاکنون ۱۱ بار برای آثارش جایزه یا تقدیرنامه دریافت کرده است (۱۰ بار در داخل کشور و ۱ بار در خارج از کشور).
سیمین دانشور یکی از داستان های خود را با عنوان «اسطقس» که در آخرین مجموعه داستانش به نام انتخاب منتشر شده به پاینده هدیه کرده و دربارهٔ او نوشته است: «تقدیم به استاد گرانمایه آقای دکتر حسین پاینده منتقد کم نظیر، با سپاس از امیدهایی که به من دادند.» مقالهٔ حسین پاینده با عنوان «سیمین دانشور، شهرزادی پسامدرن» که یک سال پس از اتمام تحصیل وی و بازگشتش به کشور نخستین بار در اردیبهشت ۱۳۸۱ به صورت سخنرانی در دانشکدهٔ ادبیات دانشگاه علامه طباطبائی ایراد شد، متعاقباً در نشریهٔ کتاب ماه ادبیات و فلسفه، شمارهٔ ۶۳، دی ۱۳۸۱ منتشر شد؛ این مقاله همچنین در نشریهٔ دانشکدهٔ ادبیات دانشگاه علامه به نام زبان و ادب، شمارهٔ ۱۵، بهار و تابستان ۱۳۸۱ و در مجموعه نقدهایی بر آثار سیمین دانشور در کتاب بر ساحل جزیرهٔ سرگردانی، به کوشش علی دهباشی، تهران: انتشارات سخن، ۱۳۸۳، نیز در کتاب پاینده با عنوان گفتمان نقد بازنشر شده است. حسین پاینده همچنین شخصیتی در یک رمان معاصر ایرانی به نام حریم (تهران: انتشارات نیستان، ۱۳۹۶) نوشتهٔ صادق کرمیار است.

نقل قول ها

حسین پاینده (۱۳۴۱ / ۱۹۶۲) نویسنده، و ناقد ادبی ایرانی.
• «ما هنوز هم با دید ادبیات قرن نوزدهمی به رمان تاریخی نگاه می کنیم و جنبه مغفول مانده این گونه رمان، این است که تلاش می کند به معرفت روانشناسانه از تاریخ نائل شود. در دوره ما، کسانی که رمان تاریخی می نویسند، به جای این که گذشته را انتخاب کنند، بیشتر تمایل دارند به تاریخ معاصر بپردازند.»• «این روزها زیاد می شنویم که آستانه تحمل مردم در مواجهه با مسایل مربوط به زندگی روزمره بسیار پایین آمده است و فی المثل زوج های جوان با کوچک ترین اختلاف تصمیم به جدایی از یکدیگر می گیرند. پیداست که ما کمتر می توانیم وارد افق فکری دیگران شویم و دنیا را از چشم آنها ببینیم. این صرفاً یکی از پیامدهای تنزل جایگاه کتاب و کتابخوانی در فرهنگ عمومی است..»


کلمات دیگر: