کلمه جو
صفحه اصلی

سلجوقیان کرمان

دانشنامه عمومی

ایران  عمان  امارات متحده عربی
این مقاله آخرین بار در ۷ ساعت پیش توسط ImanFakhri (بحث | مشارکت ها) ویرایش شده است. (پاکسازی میانگیر)
سلجوقیان کرمان یا آل قاورد یا قاوردیان، شاخه ای از سلجوقیان بودند که از حدود قرن ۵ تا اواخر قرن ۶ هجری در بخش هایی از کرمان و مکران حکومت می کردند و مؤسس این سلسله، عماد الدین قرا ارسلان قاورد بود که پس از تسلیم حاکم بویهی، ابوکالیجار دیلمی، حکومت این دیار را بر عهده گرفت.در این دوران بود که برای نخستین بار حکومتی مستقل در کرمان تشکیل شد و این سرزمین از لحاظ اقتصادی، فرهنگی، علمی و ادبی به اوج قدرت خود رسید؛ و سرانجام این حکومت پس از ۱۵۰ سال، با ورود و یورش ملک دینار رهبر غزها، سقوط کرد.
این حکومت نخستین حکومت محلی قدرتمند در منطقه کرمان و مکران است که توانست علاوه بر ثبات سیاسی و امنیتی، رونق اقتصادی را در مناطق این ایالت به وجود بیاورد. در این دوران بود که با رونق گرفتن بنادر تیس، هرمز و کیش، جاده ادویه رونق گرفت و این ایالت به عنوان شاهراه این جاده مهم اقتصادی توانست با شرایطی که ایجاد کرده، از ثروت سرشاری برخوردار شود. در باب شرایط علمی و اجتماعی، در این زمان، با اهتمام شاهانی همچون محمدشاه دوم مراکزی علمی و فرهنگی در ایالت کرمان بنا شد و با این اقدامات، کرمان که از مراکز اصلی علمی دور بود، خود مرکزی علمی در منطقه جنوب شرق فلات ایران شد. از اقدامات دیگر این سلسله در زمینه علمی می توان به؛ حمایت از علما، تأسیس مدارس و تشویق اهل شعر و ادب و ساخت کتابخانه های عظیم و بزرگ اشاره کرد. این رونق علمی حتی تا عهد قراختاییان کرمان، در سده هفتم هجری، ادامه داشت. همچنین، در سایهٔ خاندان قاوردیان کرمان و مکران در زمینه های کشاورزی، دامپروری و گسترش آبادانی و بازرگانی رشد کرد، که این خود منجر به بهبود شرایط اقتصادی در ادامه سبب بهبود شرایط اجتماعی نیز شد.

دانشنامه آزاد فارسی

سَلجوقیان کرمان (حک: ۴۳۳ـ۵۸۳ق)
(یا: آل قاورد) سلسلۀ حکمرانان سلجوقی تبار کرمان. این سلسله بر کرمان و سیستان و بلوچستان و مدتی نیز بر فارس و عمان حکومت کرد. پس از آن که طُغْرل سلجوقی بر بغداد دست یافت، متصرفات آنان میان سران طایفه تقسیم شد و حکومت طبس و نواحی کرمان، به قاوُرد (قاورت)، پسر بزرگ چَغْری بیگ واگذار شد. در زمان حکومت محمد دوم، ملک دینار غُز به کرمان تاخت و آن جا را تصرف کرد و حکومت آل قاوُرد را پس از ۱۵۰ سال برانداخت. از این خاندان دوازده تن به سلطنت رسیدند که اولین آن ها عمادُالدّین قَرا اَرْسَلان قاوُرد و آخرین آن ها محمد دوم (۵۷۹ـ۵۸۳ق) بود.


کلمات دیگر: