کلمه جو
صفحه اصلی

کاخ دادگستری تهران

دانشنامه عمومی

مختصات: ۳۵°۴۰′۵۳٫۶۵″ شمالی ۵۱°۲۵′۷٫۹۵″ شرقی / ۳۵٫۶۸۱۵۶۹۴°شمالی ۵۱٫۴۱۸۸۷۵۰°شرقی / 35.6815694; 51.4188750بانوی عدالتکار ابوالحسن صدیقی     انوشیروان دادگرکار غلامرضا رحیم زاده ارژنگ     در دهه ۴۰   پیکر سلاخی شده احمد کسروی و منشی اش حدادپور که توسط فدائیان اسلام در داخل کاخ دادگستری به قتل رسیدند.
کاخ دادگستری بنای تاریخی و اصلی دادگستری در ایران است که در خیابان خیام، تهران قرار دارد. این اثر با نام ساختمان دادگستری کل کشور در تاریخ ۱۶ اسفند ۱۳۸۴ با شمارهٔ ثبت ۱۴۶۱۴ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
در زمان صدرالاشراف، دومین رئیس عدلیه زمان پهلوی، ساخت این بنا به مناقصه گذاشته شد و به شرکت اشکودا از چکسلواکی واگذار گردید. ساخت بنا در سال ۱۳۱۷ آغاز شد اما پس از دو سال به دلیل جنگ جهانی دوم متوقف گردید.
این بنا در نهایت در سال ۱۳۲۵ با حضور قوام السطنه افتتاح شد.

دانشنامه آزاد فارسی


تندیس کسری انوشیروان دادگر بر سردر کاخ دادگستری
احداث ساختمان کاخ دادگستری در ۱۳۱۲ش به شرکت اسکودا، از چکسلوواکی، سپرده شد. معمار طراح این بنا گابریِل گِوُرکیان بود، و عملیات ساختمانی آن از ۱۳۱۷ش آغاز شد. در ۱۳۱۸ش، با آغاز جنگ جهانی دوم، این عملیات تعطیل، و سپس در ۱۳۲۵ش ازسر گرفته شد. بنا در همان سال به صورت نیمه تمام گشایش یافت. ساختمان دربرگیرندۀ قسمت مرکزی و دو بال شمالی و جنوبی است. این کاخ در مجموع هفت حیاط و ۵۵۰ سالن و اتاق دارد، و در ساخت آن از فناوری بتون در مقیاس عظیم استفاده شده است. مهم ترین سالن این بنا ۴۵۰ نفر گنجایش دارد و مخصوص محاکمات جنایی است. مجسمۀ فرشتۀ عدالت بر نمای خارجی بنا، از آثار استاد علی اکبر صنعتی است. دیگر مجسمه های خارج و داخل بنا نیز اثر این هنرمند و استاد ابوالحسن صدیقی، و ارژنگ رحیم زاده اند.


کلمات دیگر: