کلمه جو
صفحه اصلی

مفضل بن عمر جعفی

دانشنامه عمومی

ابو محمد مُفَضَّل بن عُمَر جُعْفی کوفی از فقهای شیعه و اصحاب و شاگردان امامان شیعه دوازده امامی جعفر بن محمد(امام ششم)، موسی بن جعفر(امام هفتم) و علی بن موسی(امام هشتم) است. او وکیل جعفر صادق در کوفه بود. او در اواخر قرن اول هجری در شهر کوفه به دنیا آمد. او روایات زیادی را از جعفر صادق و موسی کاظم نقل کرده و از روات بزرگ حدیث شناخته می شود.
رحمتی، محمد کاظم (۱۳۸۵). «مفضل بن عمر جعفی و کتاب الصراط منسوب به او». کتاب ماه دین (۱۰۲): ۲۹–۳۰. دریافت شده در ۲۰۱۳-۱۲-۱۹.
«توحید مفضل». کتاب ماه دین (۳۴): ۲۸–۲۸. ۱۳۷۹. دریافت شده در ۲۰۱۳-۱۲-۱۹.
پاک نیا، عبد الکریم (۱۳۷۸). «مفضل کوفی، امین امام». فرهنگ کوثر (۲۹): ۵۵–۵۹. دریافت شده در ۲۰۱۳-۱۲-۱۹.
http://www.cgie.org.ir/shavad.asp?id=123&avaid=6333
http://lib.hadith.ac.ir/?page=showarticle&articleid=585
غالب علمای شیعه چون کلینی، شیخ مفید، شیخ طوسی، او را صحابی خاص امام ششم و امام هفتم شیعیان می دانند و محدث قمی گوید: «اختلافات شیعیان را حل می کرد و نماینده امام صادق و امام کاظم علیهم السلام بوده است.» هر چند در ذمّ او نیز روایاتی نقل شده است و نسبت هایی چون «فاسد المذهب»، «مضطرب الروایه»، «خطابی» بودن به او داده شده است ولی غالب علمای شیعه روایات مذمت او را جواب داده اند و روایاتی که در مدح اوست را بیشتر و محکم تر دانسته اند. از روایات متعددی برمی آید که وی مورد وثوق و اعتماد ائمه شیعه بوده است.
روایات و اخبار در ذم او وی را ظاهراً زمانی با خطابیه مرتبط می داند و ادعا شده گاه روایاتی آمیخته با عقاید غالیان روایات کرده است و بیش از همه در ارتباط میان اسماعیل بن جعفر با خطابیه نقش داشته است. به ضبط رجال کشی، جعفر صادق گاه وی را کافر خطاب می کرده و خشم خود را نسبت به ارتباط وی با اسماعیل ابراز می کرده است. نجاشی او را متهم به غلو می کند و دربارهٔ او می نویسد: «فاسد المذهب، مضطرب الروایه، لا یعبأبه و قیل انّه کان خطّابیاً و لقد ذکرت له منصفات لایعول علیها» کشی به طور گسترده روایاتی که در مدح او وارد شده و هم روایاتی که در ذم او می باشد رانقل می کند و نتیجه گیری رابرعهدة خواننده می گذارد. اما شیخ مفید مفضل را از صالحان می داند و آیت الله خویی نظر شیخ مفید را مقدم می داند و غلو خواندن او را مصداق غلو اصطلاحی کلامی نمی داند.
مفضل سرانجام پس از هشتاد سال عمر در شهر کوفه درگذشت.

دانشنامه آزاد فارسی

مُفَضَّل بن عُمَر جُعْفی (قرن ۲ ق)
محدث شیعی و از اصحاب و سفرا و کارگزاران امام صادق (ع) و امام کاظم (ع). احادیث بسیار از طریق او در کتب معتبر روایت شده و جمعی از محدثان معروف مانند جعفر بن بشیر و محمد بن سنان و عثمان بن عیسی از او روایت کرده اند. توحید مفضّل، مجموعه ای ارزشمند دربارۀ خداشـناسی اسـت که مفضّل آن را از درس های امام صـادق (ع) فراهم آورده است. این اثر به عربی و ترجمه های آن به فارسی بارها چاپ و شرح هایی هم بر آن نگاشته شده است. برخی محققین او را از غُلات دانسته اند.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ابو محمد، مفضل بن عمر جعفی کوفی، در اواخر قرن اول هجری در شهر کوفه به دنیا آمد.
او از چهره های سرشناس و از شاگردان ممتاز امام جعفر صادق و امام موسی کاظم و امام رضا علیهم السلام به شمار می آید. بنابر بعضی روایات وی امام محمد باقر علیه السلام را نیز درک کرده است. وی روایات فراوانی را از امام جعفر صادق و امام موسی کاظم علیهماالسلام نقل کرده و از راویان بزرگ حدیث به شمار می رود. مفضل از مقام و منزلت بزرگی نزد آن دو امام برخوردار بوده و از طرف آن دو امام متولی در گرفتن اموال و مصرف آنها بوده است و این خود دلیل بر اعتماد و اطمینان ائمه بزرگوار به وی است. در روایتی آمده که امام جعفر صادق علیه السلام به مفضل فرمود: «هر گاه دیدی میان دو تن از شیعیان ما اختلاف و نزاعی بر سر مالی بوجود آمده تو خود از اموال من آن را بپرداز». و در روایتی از امام رضا علیه السلام آمده که آن حضرت فرمودند: «مفضل انیس و همدم من است و در کنار او احساس راحتی می کنم». روایت است که روزی مفضل خدمت امام جعفر صادق علیه السلام رسید. آن حضرت با دیدن وی خوشحال شد و لبخند بر لب های مبارک آن حضرت نقش بست و فرمود: «ای مفضل! به پروردگارم قسم که من تو را دوست دارم و هر کس را که تو را دوست بدارد هم دوست دارم. ای مفضل! اگر تمام یاران من آنچه را که تو می دانی می دانستند دیگر هیچگاه دو نفر از آنها هم با هم اختلاف پیدا نمی کردند». مفضل در پاسخ عرض کرد:«ای فرزند رسول خدا! گمان می کنم شما من را در جایگاهی بالاتر از جایگاه خودم قرار داده اید». امام علیه السلام فرمودند: «بلکه من تو را در جایگاهی قرار دادم که خداوند متعال قرار داده است». آثار ۱ - کتاب توحید مفضل، که املای امام جعفر صادق علیه السلام است و در آن به مباحث خداشناسی پرداخته شده و شهرت مفضل بیشتر به واسطه همین کتاب است. ۲ - کتاب الوصیه، که در آن امام جعفر صادق علیه السلام مفضل را از امور مسلمانان و زندگی و خواسته های آنان و حوادث حال و آینده و اسرار جهان سفلی و علیا آگاه فرموده است. ۳ - کتاب الیوم و اللیله که شامل مستحبات و دعاهایی است که مفضل آنها را روایت کرده است. ۴ - کتاب علل الشرایع، در بیان فلسفه احکام شرعی و فواید و منافع آن است. ۵ - کتاب الاهلیلجه، این کتاب املای امام جعفر صادق علیه السلام و در ردّ ملحدان و منکران خداوند متعال بیان شده است. رحلت سرانجام مفضل، پس از هشتاد سال عمر با برکت و خدمت در راه محمد و آل محمد صلوات الله علیهم در شهر کوفه دار فانی را وداع نمود و به بهشت برین سفر کرد. امام رضا علیه السلام وقتی خبر وفات مفضل را شنید فرمود: «او به آسایش و راحتی رسید». منبعسایت اندیشه قم


کلمات دیگر: