کلمه جو
صفحه اصلی

بازگشت ادبی

دانشنامه عمومی

از اوایل قرن دوازدهم هجری تحوّلی در شعر فارسی پدید آمد و گروهی از گویندگان به سبک هندی که به تدریج به ابتذال کشیده شده بود، پشت پا زدند و به پیروی از سبک شعرای قدیم از قبیل فرخی یزدی، منوچهری دامغانی، انوری ابیوردی، خاقانی و سعدی پرداختند.
مشتاق اصفهانی
هاتف اصفهانی
عاشق اصفهانی
آذر بیگدلی
صباحی بیدگلی
شیوهٔ شاعری این استادان را <سبک اصفهانی> یا «بازگشت به سبک قدیم» نامیده اند.
در ادبیات، بازگشت به سبک قدیم به عنوان یک دوره محسوب می شود نه یک سبک خاص. چنان که در کتاب سبک شناسی استاد ملک الشعرای بهار (سه جلدی)، انواع سبک های شعر فارسی، از ابتدای قرن سوم و حضور رودکی تا قرن حاضر، به چهار دسته تقسیم شده اند.
۱- سبک خراسانی (ترکستانی - سامانی): از ابتدای قرن سوم تا اواخر قرن ششم.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بازْگَشْت ِ اَدَبی ، یکی از سبک های ادب فارسی ، و عنوانی برای یکی از دوره های تاریخ ادبیات ایران که در آن ، شاعران و نویسندگان از شیوه سرایندگان و نویسندگان ِ پیرو سبک هندی روی گرداندند و در کار سرودن و نوشتن به روش شاعران و نویسندگان پیرو سبک عراقی و خراسانی بازگشتند.
پس از آن که بی توجهی شاهان صفوی به شعر و تعصب بیش از حد آنها به مسائل مذهبی سبب شد که تنها آثاری در حیطه ی مذهبی آفریده شود، شاعران برای ادامه ی فعالیت هنری خود رهسپار دیار هندوستان گردیدند و در کنار شاعران آن سرزمین، سبکی به نام سبک هندی را پدید آوردند. به این ترتیب، رفته رفته شعر و ادبیات از انحصار دربار خارج شد و در میان مردم کوچه و بازار رواج یافت.
← رواج شعر و ادبیات
در این بخش به پیشینه، علت نام گذاری به این اسم و چرایی بازگشت ادبی می پردازیم.
← پیشینه
نکته درخور تأمّل این که این حرکت بی مقدمه و یک باره یا فقط به اراده و خواهش یا به ذوق و قریحه مشتاق اصفهانی و هم گامان او و فارغ از تطوّرات ادبی و تحوّلات جامعه آغاز نشده و تحوّلی بی سابقه و ناگهانی نبوده است.در دوره صفوی همه شاعران به سبک رایج در آن عصر شعر نمی سرودند.شاعران بسیاری بودند که در قصیده و غزل سبک قدما را پیروی می کردند یا شعرشان تقلید سبک رایج در آن عهد نبود و اصالت و استقلال نسبی داشت.محمدمحیط طباطبایی می گوید که عده ای به دنبال آذر بیگدلی مرتکب اشتباه شده اند و آغاز «تحوّل اسلوب سخن» را روزگار مشتاق و عاشق شمرده اند، حال آنکه «تتبّع سخن سخنوران عهد شاه سلطان حسین چنین دلالت می کند که این تحوّل سبک سخن در اواخر قرن یازدهم آغاز شده بود و شعرای نیمه اوّل سده دوازدهم از حیث قوّت اسلوب خود را از سیاق سخن هندی پسند دور کرده بودند». در واقع، تبحّرِ بارز نخستین شعرای بازگشت در سرودن قصیده و غزل به شیوه قدما گواه آشکار دوام سنّتی ریشه دار و انس و الفت عمیق با قالب و جان شعر قدیم است وگرنه طبیعی است که هیچ شاعری، هر چند مایه ور باشد، نمی تواند در بدو امر به این درجه از تسلّط بر کلام و فنون شعری دست یابد.پس سرودن شعر به شیوه پیشینیان (که هیچ گاه یکسره متروک نشد) مورد توجه خاص شاعرانی قرار گرفت که عضو انجمن ادبی مشتاق بودند. این شاعران که پیشگامان شعر بازگشت به شمار می آیند، عبارتند از سیدمحمد شعله اصفهانی (د ۱۱۶۰ق /۱۷۴۷م )، میرسیدعلی مشتاق اصفهانی (د ۱۱۷۱ق /۱۷۵۸م ) و میرزا محمدنصیر اصفهانی (د۱۱۹۲ق / ۱۷۷۸م ).تلاش در جهت بازگشت به شیوه پیشینیان در شعر با این ۳ تن (و به ویژه با کوشش های مشتاق ) آغاز شد و به دنبال پیوستن شماری از شاعران به محفل مشتاق ، گسترش یافت و سرنوشت آینده شعر فارسی را (که مقدمات دگرگونی آن پیش تر فراهم شده بود) رقم زد.مسائل مربوط به شعر بازگشت ، یا بازگشت در شعر را می توان از دو دیدگاه (تاریخی و موضوعی ) موردبحث قرار داد.
← دیدگاه تاریخی
...
[ویکی فقه] بازگشت ادبی (ادبی). "بازگشت ادبی" به نهضتی اطلاق می شود که از نیمه ی دوم قرن دوازدهم تا اوایل قرن چهاردهم هجری قمری، فضای ادبی ایران را تحت تأثیر قرار داد.
"بازگشت ادبی" به نهضتی اطلاق می شود که از نیمه ی دوم قرن دوازدهم تا اوایل قرن چهاردهم هجری قمری، فضای ادبی ایران را تحت تأثیر قرار داد. اگرچه این نهضت در فاصله ی زمانی ۱۵۰ ساله ی خود که از پایان حکومت نادرشاه افشار تا پایان حکومت ناصرالدین شاه افشار را دربر می گیرد، در تاریخ ادبیات فارسی فصل ممتاز و ویژه ای نیست، اما به دلایلی که بعد از این خواهد آمد، در این حوزه بی تأثیر هم نبوده است.


کلمات دیگر: