مسمومیت غذایی که به دلیل خوردن غذای آلوده به سم میکروب ها به وجود می آید و عوارض آن عبارت است از استفراغ، درد معده، و فلج اعصاب تنفسی.
بوتولیسم
فرهنگ عمید
دانشنامه عمومی
بوتولیسم (به انگلیسی: Botulism) یک بیماری نادر ولی به صورت بالقوه کشنده است. بوتولیسم یک بیماری فلج است که عامل ایجادکنندهٔ آن سمی است که توسط باکتری کلوستریدیوم بوتولینوم تولید می شود. شروع بوتولیسم با علائمی همچون ضعف، سختی در دید، احساس خستگی، و سختی در حرف زدن همراه است. علائم بعدی بیماری می توانند شامل این موارد باشند: ضعف دست ها، عضلات قفسهٔ سینه، و پا. این بیماری معمولاً تأثیری روی خودآگاهی ندارد و ایجاد تب نمی کند.
بوتولیسم می تواند از چند راه مختلف ایجاد شود. وجود اسپورهای باکتریایی عامل این بیماری در خاک و آب رایج است. وقتی که این اسپورها در شرایطی قرار بگیرند که سطوح اکسیژن کم باشد و شرایط دمایی خاصی برقرار باشد، سم بوتولینوم تولید می کنند. بوتولیسم غذایی زمانی رخ می دهد که سم بوتولیسم خورده شود. بوتولیسم نوزادان زمانی رخ می دهد که باکتری در روده رشد کرده و سم آزاد کند. اصولاً این بیماری تنها در کودکان زیر شش ماه رخ می دهد، چرا که پس از آن سازوکارهای محافظ رشد می یابند. بوتولیسم در اثر زخم بیشتر در میان کسانی رخ می دهد که مواد مخدر تزریقی استفاده می کنند. در چنین شرایطی اسپورها وارد زخم شده و در غیاب اکسیژن، سم آزاد می کنند. بوتولیسم مستقیماً میان انسان ها انتقال پیدا نمی کند. تشخیص بیماری از طریق یافتن سم یا باکتری در فرد انجام می پذیرد.
در اصل، پیشگیری از بوتولیسم از طریق تهیهٔ کامل و مناسب غذا ممکن است. این سم با گرمای بالاتر از ۸۵ درجهٔ سیلسیوس به مدت بالاتر از پنج دقیقه از بین می رود. دادن عسل به کودکان زیر یک سال، به خاطر ریسکی که این غذا دارد، توصیه نمی شود. درمان بوتولیسم از طریق مادهٔ ضد سم است. برای کسانی که خود نمی توانند تنفس کنند، ممکن است تهویه مکانیکی به مدت چند ماه مورد نیاز باشد. برای بوتولیسم زخمی، ممکن است آنتی بیوتیک نیز استفاده شود. مرگ و میر در ۵ تا ۱۰ درصد افراد رخ می دهد. بوتولیسم می تواند حیوانات دیگری را نیز دچار کند.
بوتولیسم غذایی اغلب با خوردن غذاهای آلوده کنسروی و به ویژه کنسروهای خانگی ایجاد می شود. تعداد مسمومیت های بوتولیسم غذایی و نوزادی در سال های اخیر کمی کاهش یافته است.
بوتولیسم می تواند از چند راه مختلف ایجاد شود. وجود اسپورهای باکتریایی عامل این بیماری در خاک و آب رایج است. وقتی که این اسپورها در شرایطی قرار بگیرند که سطوح اکسیژن کم باشد و شرایط دمایی خاصی برقرار باشد، سم بوتولینوم تولید می کنند. بوتولیسم غذایی زمانی رخ می دهد که سم بوتولیسم خورده شود. بوتولیسم نوزادان زمانی رخ می دهد که باکتری در روده رشد کرده و سم آزاد کند. اصولاً این بیماری تنها در کودکان زیر شش ماه رخ می دهد، چرا که پس از آن سازوکارهای محافظ رشد می یابند. بوتولیسم در اثر زخم بیشتر در میان کسانی رخ می دهد که مواد مخدر تزریقی استفاده می کنند. در چنین شرایطی اسپورها وارد زخم شده و در غیاب اکسیژن، سم آزاد می کنند. بوتولیسم مستقیماً میان انسان ها انتقال پیدا نمی کند. تشخیص بیماری از طریق یافتن سم یا باکتری در فرد انجام می پذیرد.
در اصل، پیشگیری از بوتولیسم از طریق تهیهٔ کامل و مناسب غذا ممکن است. این سم با گرمای بالاتر از ۸۵ درجهٔ سیلسیوس به مدت بالاتر از پنج دقیقه از بین می رود. دادن عسل به کودکان زیر یک سال، به خاطر ریسکی که این غذا دارد، توصیه نمی شود. درمان بوتولیسم از طریق مادهٔ ضد سم است. برای کسانی که خود نمی توانند تنفس کنند، ممکن است تهویه مکانیکی به مدت چند ماه مورد نیاز باشد. برای بوتولیسم زخمی، ممکن است آنتی بیوتیک نیز استفاده شود. مرگ و میر در ۵ تا ۱۰ درصد افراد رخ می دهد. بوتولیسم می تواند حیوانات دیگری را نیز دچار کند.
بوتولیسم غذایی اغلب با خوردن غذاهای آلوده کنسروی و به ویژه کنسروهای خانگی ایجاد می شود. تعداد مسمومیت های بوتولیسم غذایی و نوزادی در سال های اخیر کمی کاهش یافته است.
wiki: بوتولیسم
دانشنامه آزاد فارسی
بوتولیسم (botulism)
نوعی مسمومیت غذایی نادر و غالباً کشنده. علایم بیماری عبارت اند از استفراغ، اسهال، فلج عضلانی، مشکلات تنفسی، و اختلال دید. عامل ایجاد این مسمومیت سم شناخته شدۀ باکتری کلستریدیوم بوتولینوم است که در خاک و غذاهای کنسروشده ای یافت می شود که خوب آماده نشده باشند. پختن کامل غذا سم را از بین می برد. در مواردی که غذا کاملاً پخته نشود، سم فعالیت مراکز تنظیم عملکرد قلب و دستگاه تنفس در مغز را سرکوب می کند. در عصب شناسی، گاه از سم بوتولینوم برای درمان بعضی اختلالات حرکتی نادر استفاده می کنند. شیوع بوتولیسم پرندگان در ماه های مه تا نوامبر ۱۹۹۵ در دریاچۀ گران ـ لیو در فرانسه، باعث مرگ ۵۰هزار پرنده شد. این شیوع بزرگ ترین شیوع بیماری طی چندین دهۀ گذشته در اروپا بوده است و آثار آن ممکن است سال ها باقی بماند. در ۱۹۹۷، شیوع بوتولیسم نوع سی پرندگان، هزاران پرنده را در امریکای شمالی کشت. از جملۀ این تلفات مرگ ۵۰۰هزار پرنده در دریاچۀ اولد وایوز، واقع در سسکچوان کانادا، و ۸۰هزار پرنده در پناهگاهی باتلاقی در یوتای امریکا بود.
نوعی مسمومیت غذایی نادر و غالباً کشنده. علایم بیماری عبارت اند از استفراغ، اسهال، فلج عضلانی، مشکلات تنفسی، و اختلال دید. عامل ایجاد این مسمومیت سم شناخته شدۀ باکتری کلستریدیوم بوتولینوم است که در خاک و غذاهای کنسروشده ای یافت می شود که خوب آماده نشده باشند. پختن کامل غذا سم را از بین می برد. در مواردی که غذا کاملاً پخته نشود، سم فعالیت مراکز تنظیم عملکرد قلب و دستگاه تنفس در مغز را سرکوب می کند. در عصب شناسی، گاه از سم بوتولینوم برای درمان بعضی اختلالات حرکتی نادر استفاده می کنند. شیوع بوتولیسم پرندگان در ماه های مه تا نوامبر ۱۹۹۵ در دریاچۀ گران ـ لیو در فرانسه، باعث مرگ ۵۰هزار پرنده شد. این شیوع بزرگ ترین شیوع بیماری طی چندین دهۀ گذشته در اروپا بوده است و آثار آن ممکن است سال ها باقی بماند. در ۱۹۹۷، شیوع بوتولیسم نوع سی پرندگان، هزاران پرنده را در امریکای شمالی کشت. از جملۀ این تلفات مرگ ۵۰۰هزار پرنده در دریاچۀ اولد وایوز، واقع در سسکچوان کانادا، و ۸۰هزار پرنده در پناهگاهی باتلاقی در یوتای امریکا بود.
wikijoo: بوتولیسم
کلمات دیگر: