کلمه جو
صفحه اصلی

علی نقی کمره ای

دانشنامه عمومی

علی نقی بن ابوالعلاء کمره ای همچنین مشهور به شیخ نقی/علینقی کمره ای (۱۵۴۶–۱۶۲۱م) نویسنده و شاعر ایرانی عصر اول صفوی بود.
حدوث العالم
مناسک حج
همم الثواقب
دیوان اشعار: که شامل غزل، قصیده، قطعه، رباعی ترکیب بند و مراثی است.
علی نقی بن ابوالعلاء کمره ای در سال ۹۵۳ق/۱۵۴۶م در خانواده ای دین مدار در کمره (در شهرستان خمین کنونی) زاده شد. در کاشان به تحصیل پرداخت. در سرودن انوع شعر به ویژه ماده تاریخ در زمان پادشاهی عباس یکم شهرت یافت و نزد او گرامی داشته می شد، کمره ای نیز در مدح او و حاتم بیگ اعتمادالدوله سروده است. کمره ای سپس از نزدیکان اعتمادالدوله گشت، با وحشی بافقی، محتشم کاشانی، میرداماد و شیخ بهائی معاشرت هایی نیز داشته است.کمره ای در سال ۱۰۳۰ق/۱۶۲۱م در ۷۸ سالگی در اصفهان درگذشت؛ ماده تاریخ آن از نظمی تبریزی:
دیوان اشعار او بیش از چهار هزار بیت قصیده، غزل و رباعی است با مقدمه ای به نثر. بر پایهٔ بررسی ذبیح الله صفا «وی را همهٔ نویسندگان احوالش به نیک خویی و صفا و انصاف و نیک رفتاری با خاص و عام وصف کرده و سلیقه اش را در سخنوری ستوده اند.» و بنا به دیدگاه او، «سخنش روان و دور از ابهام ها و تعقیدهای لفظی و معنوی است مقصود خود را به سادگی و رها از هرگونه تکلف بیان می کند. هم قصیده سراست و هم غزل گوی، واگرچه تعلیمات مدرسه ای او در کلامش بی تأثیر نمانده است ولی در غزلش شور و حال و بیت های مضمون دار پرمعنی بسیار است.» قصایدش در مدح پیامبر اسلام و امامان شیعه و عباس یکم و حاتم بیگ، مرشد قلی خان و امام قلی خان و بعضی از سران صفوی معاصرش است.

نقل قول ها

علی نقی کمره ایهمچنین مشهور به شیخ نقی/علینقی کمره ای (۱۵۴۶–۱۶۲۱م) نویسنده و شاعر ایرانی عصر اول صفوی بود.
• ای اجل روز فراق آمد و دلسوزی نیست/ من اگر کشتنی ام بهتر ازین روزی نیست• ای وای بر آن مرغ گرفتار که از وی/صیاد شود غافل و در دام بمیرد• شمع مجلس گر تو باشی از هوا پروانه بارد/ ورگل گلشت تو باشی از زمین بلبل بروید


کلمات دیگر: